Pangasius

Pangasius filé med pressad potatis och limesås

För 4personer

Du behöver:
2 stora pangasius filéer
6 stora 8 eller små potatisar
1 ägg
2dl kokbar cremé fraisch
1 lime
1 citron
ca 1dl majsmjöl
salt
smör att steka i

Gör såhär:
Skala potatis och kok upp den i en stor kastrull.

Blanda majsmjöl och rivetskal från limen och lägg det på en talltik. Knäck ett ägg i en annan tallrik. Vänd fisken först i ägget och sedan i majsmjölblandningen. Ta fram en stekpanna och bryn smör. När smöret är brunt lägger du på fisken och låter den steka i ca 4minuter på var sida (varierar om fisken är tjock eller tunn). Fram en liten kastrull och lägg ner cremefraishen i den. Låt den koka upp med saften från limen och rivet skal från en citron. När potatisen kokat färdigt pressar du den med en potatispress i en stor skål. Salta och peppra såsen. Servera med sallad och tomat.

/Cakeladies

Kost

För att man som barn ska få all den näring man behöver krävs det att man varierar maten och äter enligt kostcirklen. Ett bra sätt att få i sig alla vitaminer och mineraler är att ha fruktstund mitt på dagen eller mellanmål i form av grönsaker och frukt. När man sedan äter lunch/middag ska man se till att äta enligt tallriksmodellen. Att äta enligt tallriksmodellen menas med att man har delat upp tallriken i tre olika delar, en med protein, en med kolhydrater och en med grönsaker och frukt.

/Cakeladies

Hot sandwich

Ingredienser

2 skivor fransbröd (laktosfritt)
4 skivor ost (laktosfri)
1 skiva skinka
paprikakrydda
oreganokrydda
smör (laktosfritt)

Lägg brödskivorna brevid varandra och bre dem med smör. Lägg på osten och skinkan på skivorna och lägg dem i smörgåsjärnet. Krydda efter smak med paprika och oreganokrydda.

Ta ut mackorna när dem är gyllenbruna och dela dem tvärs över så de bli två trianglar.

Servera med mjölk (laktosfri) eller oboy

/Cakeladies

Hot sandwich

Ingredienser

2 skivor fransbröd (laktosfritt)
4 skivor ost (laktosfri)
1 skiva skinka
paprikakrydda
oreganokrydda
smör (laktosfritt)

Lägg brödskivorna brevid varandra och bre dem med smör. Lägg på osten och skinkan på skivorna och lägg dem i smörgåsjärnet. Krydda efter smak med paprika och oreganokrydda.

Ta ut mackorna när dem är gyllenbruna och dela dem tvärs över så de bli två trianglar.

Servera med mjölk (laktosfri) eller oboy

/Cakeladies

Vårinspirerad cheese cake

Ingredienser till en riktigt smarrig cheese cake:
300
g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 dl frysta hallon
(Vill du ha tunnare botten tar du bara lite mindre digestivekex och smör)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, krossa digestivekexen och blanda ner det smälta smöret. Häll ner blandningen i en ungsfast kakform och packa blandningen hårt över formbottnen. Ställ in formen i ugnen i ca 10 min. 

Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en annan skål. Tillsätt Kesellan och phiadelphian. Vispa länge till en krämig smet med elvisp och rör ner äggen. Häll i grädden lite i taget under vispning.

Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.

Fyll smeten över digestivebottnen. Grädda kakan i 30 minuter. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

Antingen kan du servera kakan ljummen eller så kan du låta den stå i kylen under natten, så den blir lite fastare.

Servera tillsammans med kaffe/te och varma/färska hallon.

Cakeladies


Popp, popp, popcorn!

Recept för 1 stor skål

1 matsked olivolja
2 deciliter popcornskärnor

Gör så här

värm olivoljan och popcornskärnorna i en hög kastrull på medelvärme. Ta bort från plattan när det inte poppar i kastrullen längre. OBS! Se upp så popcornen inte blir brända.



Cake ladies

Kladdig kladdkaka

Recept för 1 kaka  

2 ägg
220 gr störsocker
1,4 dl olivolja
125 gr gluten fritt mjöl
25 gr kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Gör så här
 Vispa ägg och socker pösigt, häll i oljan under kraftig vispning.

Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker, rör sedan ner det i äggblandningen.

Häll i smeten i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper, grädda sedan i ugnen i 200 grader ca 11-13 minuter.

Ta ut kladdkakan när den fortfarande är kladdig i mitten, känn med en gaffel.

Servera med hallon och grädde.


Cake ladies


"De färgglada plopparna"

Hejsan!

Ni kanske undrar vad de "plopparna" i sidan av varje recept är till för?
De är markeringar som ska underlätta för er.
                              = Recept utan hänsyn till allergiker
 = Laktosfria recept
 = Glutenfria recept

Cake ladies

Omelett special

Recept för 2 personer   

ッ   2 ägg

ッ   4 matskedar vatten

ッ   1 kryddmått salt

ッ   olivolja till stekning

ッ   stekt kyckling i strimlor till fyllning

ッ   soltorkade tomater till fyllning

ッ   broccoli till fyllning

Gör så här

Vispa samman ägg, vatten och salt i en skål med en ballongvisp.

Häll i lite olivolja i stekpannan och låt den bli varm. Nu häller du i smeten. Se till att smeten fördelas jämt över hela stekpannan.

När undersidan är gyllenbrun lägger du på de stekta kycklingstrimlorna, soltorkade tomaterna och broccolin. Vänd sedan över den ena halvan av omeletten så den ligger dubbelvikt.

Krydda efter smak. Nu är den klar att servera!

Cakeladies


Klassiska Scones

Recept för 6 personer.                              

ッ   3 dl mjölk

ッ   100 gram smör

ッ   7-8 dl vetemjöl

ッ   4 tsk bakpulver

ッ   1 tsk salt

ッ   1 ägg

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och ägget till en lite kletigare deg.

Dela degen i sex bitar och platta ut till runda kakor.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma gärna med hallonsylt eller Lemon curd.




 Cake ladies


Det här är vi!

Hej!

Vi är två tjejer som gör ett projektarbete där vi vill göra vardagen lättar för er, genom att samla så många recept som möjligt på denna bloggen. Här kommer du hitta både allergirecept, recept på snabba måltider och klassiska bakverk.

Hoppas ni får användning av bloggen!

Cake ladies


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0